Zahrada milovaná opylovateli

Marie Šotolová

9/2022, strana 19

Zajímavý projekt na podporu opylovatelů běží aktuálně ve Velké Británii. Jeho nejatraktivnější část, počítačový program pro návrh vlastní zahrady milé včelám, samotářkám, čmelákům či motýlům, však může díky internetu využít zdarma kdokoli na světě. 

Nicméně výběr květin odpovídá evropským regionům na pobřeží Atlantiku. Stačí zadat adresu s názvem projektu Pollinator Pathmaker – https://pollinator.art/pathmaker a objeví se před vámi prázdná plocha, kterou dále definujete z hlediska rozměru, kvality půdy, oslunění, požadované pestrosti vegetace, zda ji chcete mít s cestičkami nebo dělenou do striktních ploch. Během chvilky se před vámi objeví návrh, jaká skladba rostlin je pro navržený prostor nejvhodnější s ohledem na opylovatele. Dokonce se dočkáte intenzivního bzukotu nadšených opylovatelů. Hlavní autorkou je digitální kreslířka Dr. Alexandra Daisy Ginsbergová, pro níž je tvorba zahrad uměleckým vyjádřením. Součástí projektu jsou rady, jak s doporučenými květinami zacházet. Dokonce si můžete plochu prohlédnout hmyzíma očima, protože hmyz vidí barvy jinak než my. Zahrada se navíc ukazuje v různých ročních dobách.

Protože počítačová simulace je jedna věc a praxe druhá, přistoupili lidé zapojení do projektu vloni na podzim k osázení a osetí 64 rostlinných druhů na vzorové zahradě v Cornwallu, kterou letos v květnu oficiálně otevřeli. Kolem projektu se vytváří sympatická komunita, k níž se připojíte, pokud se přes web podělíte o své zkušenosti s aplikací návrhu přímo v terénu.

Naše hravá redakce se zasnila, že by mohla vytvářet Moderního včelaře v Bordeaux ve slunné předzahrádce 4 x 10 metrů s písčitou pH neutrální půdou, kde bude hodně květin v ornamentálně bohatém uspořádání bez cestičky. Za pár vteřin jsme dostali návrh, jak by terasa v polovině léta vypadala, a to nahlížená jak našima očima (obr. 1), tak hmyzím zrakem (obr. 2). A jak bude vypadat v zimě (obr. 3). Na redakční předzahrádce by kvetl třeba zvonek bělokvětý Campanula lactiflora (obr. 4), neodolatelný pro včely medonosné, samotářky, čmeláky, pestřenky, motýly, můry a ledasjaké mouchy, ba i pakomáry.

Snění nad potenciální zahradou plnou sympatických „hmyzáků“ s oceánem na dohled vám vřele doporučujeme.

Obr. 1: PrintScreen návrhu zahrady viděné lidským zrakem.

Obr. 2: Tatáž zahrada, jak ji vidí hmyz.

Obr. 3: Tatáž zahrada v zimě.

Obr. 4: Ukázka, jak se na obrazovce objevuje výběr určité rostliny.

Obr. 5 a, b: Po rozkliknutí se objeví detail příslušné rostliny, seznam opylovatelů, kteří ji navštěvují, a základní popis rostliny.