Značka Regionální potravina pro další medové výrobky

- redakce

10/2022, strana 4

V České republice pokračuje XIII. ročník soutěže Regionální potravina, při níž Ministerstvo zemědělství oceňuje ve všech krajích nejkvalitnější potravinářské výrobky. 

Cílem je podpořit producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na trhu. Letos dostalo prestižní značku 525 výrobků od 376 výrobců. Ne ve všech krajích se novou Regionální potravinou stal med nebo medové výrobky. Někde se jejich výrobci do soutěže nepřihlásili, jinde je porota neocenila.

Jak jsme uvedli v minulém Moderním včelaři, některé medové produkty však značku získaly. Naposledy v září med bodoval v Kraji Vysočina. Prestižní značku smí nově používat pro květový med Petr Špaček z Cidliny, místní části Lesonic na Znojemsku. Rodinné včelařství Špačkových má více než čtyřicetiletou tradici a zakládá si na co nejšetrnějším přístupu k přírodě a ke včelám. www.vcelarstvispacek.cz.

Dalším oceněným výrobkem, kde hraje med prim, byly již opakovaně Pikárecké medové preclíčky. Lucie Krejčová ve svém rodinném pekařství v Pikárci, spadajícím pod městys Strážek poblíž Žďáru nad Sázavou, vyrábí dvacet let kromě jiného nejrůznější plněné a zdobené perníčky, dokonce celé perníkové dorty. Ručně vykrajované Pikárecké medové perníčky jsou bez konzervantů, barviv a dochucovadel, zato jsou potřené vajíčkem a sypané třtinovým cukrem. Jejich chuť závisí na kvalitě medu. Jeho vzrůstající cena však dělá pekařce starosti, protože ovlivňuje cenu finálního výrobku a už teď pozoruje, že lidé nakupují potraviny nepatřící mezi základní, méně.

www.regionalnipotravina.cz

Med květový Petra Špačka smí od září nést na etiketě označení Regionální potravina.

Pikárecké medové perníčky dostávají ocenění v podobě značky Regionální potravina opakovaně.