Tichá Země

Marie Šotolová

10/2022, strana 34

Kdy utichne Země? Až zmizí hmyz. Už teď je mu na Modré planetě těžko. 

Tak by se dal v kostce shrnout obsah knižní novinky z Nakladatelství Kazda. Autorem 350stránkové publikace je

Dave Goulson. Profesor biologie na univerzitě v Sussexu se dlouhodobě věnuje opylovatelům a potížím, kterým hmyz v současnosti čelí. Čeští čtenáři si už mohli přečíst jeho knihy Divočina v zahradě a Návrat čmeláků, které Václav Kazda vydal.

            Tichá Země je jedním velkým alarmem. Zaznamenat skutečnost, že počet hmyzí biomasy na celém světě strmě klesá, nestačí. Je třeba vědět, proč. Právě to Dave Goulson vysvětluje. Zároveň však odpovídá na otázku, co proti tomu můžeme dělat.

Včelaře netřeba přesvědčovat, že hmyz není žádná otravná havěť, a kdyby zcela vymizel, život na Zemi by se v chaosu rozpadl. Britský biolog předkládá čtenáři řadu tvrdých dat, týkajících se i včel, ať už v souvislosti s neblahým dopadem neonikotinoidů a pesticidů, důsledkem monokultur, který nemohou zvrátit drobná chráněná území, či likvidací kvetoucích plevelů. Naopak upozorňuje, že v životním prostředí mají svůj význam i parazité, protože příroda tvoří celek, kde vypadne-li, anebo přebývá-li jediný puzzle, skládačka nefunguje. Proto varuje před dovozem nepůvodních druhů, například samotářských včel čalounic a zednic, jak se děje v USA, aniž by bylo dostatečně vědecky zdůvodněné a obhájené, proč padá volba právě na ně, že by měly zastoupit medonosky a posílit biodiverzitu. Ale upozorňuje rovněž na převčelení, kdy divoce žijící včely prohrávají s těmi chovanými v nepřirozeném množství soutěž o pyl a nektar. Připomíná, že importem včelstev se dováží nemoci do oblastí, kde si s nimi tamní včely neporadí. A pak je tu globální oteplení, dnes všudypřítomné silné elektromagnetické záření komplikující včelám orientaci, geneticky modifikované organismy…

Jaké je vyznění knížky? Dělej každý, co můžeš. Jak, to si už přečtěte sami.

ISBN 978-80-7670-085-7

Titulní strana knihy Tichá Země.