Komoditní rada Včely a med

Tomáš Moravec

1/2023, strana 37

Představenstvo Agrární komory (AK) České republiky schválilo 2. dubna 2022 vytvoření Komoditní rady „Včely a med“. 

O její zřízení zažádal před časem Ing. Kamil Kurtin, předseda Asociace profesionálních včelařů, z. s. Komoditní rada je poradní orgán, který se zabývá problémy ve svém oboru. Závěry z této rady slouží jako podklad pro další jednání Agrární komory s ministerstvy a úřady v dané problematice.

Do Komoditní rady Včely a med nominovali své zástupce resortní organizace Ministerstva zemědělství. Nominováni byli Zdeněk Adámek (AK Valašska a Zlínského kraje), Ing. Jan Prášil (AK Olomouckého kraje), Ing. Tomáš Moravec (AK Libereckého kraje), Jan Kolomý (Spolek krušnohorských včelařů), Mgr. Jarmila Machová, Mgr. Luděk Sojka, MVDr. Miloslav Peroutka CSc., Ing. Jiří Vaněk, MVDr. Josef Holejšovský, Ph.D., RNDr. Václav Švamberk, Ing. Ondřej Procházka (všichni Český svaz včelařů, z. s.), Ing. Kamil Kurtin, Mgr. Ondřej Koudelka, Aleš Křovina, Petr Hronek, Ivan Ouda, Jan Kubeš, Stanislav Volf (všichni Asociace profesionálních včelařů, z. s.).

Ustavující schůze Komoditní rady Včely a med proběhla 20. září 2022 v Praze. Mimo nominované se jí zúčastnili Ing. Robert Zavadil (Státní zemědělský a intervenční fond), Ing. Dalibor Titěra, CSc. (Výzkumný ústav včelařský, s. r. o., Dol), Ing. Jan Doležal (Agrární komora ČR), MVDr. Pavel Texl (Státní veterinární správa) a Ing. Petr Jílek (Ministerstvo zemědělství).

Přítomní otevřeli k projednání řadu témat, která by se měla odrazit v základním dokumentu. První kroky Komoditní rady budou vycházet z dohody včelařských spolků a odborníků, uskutečněné v Nasavrkách v roce 2019, jejíž plnění se zdrželo v období covidu-19. Předsedou Komoditní rady se stal Ing. Kamil Kurtin, přičemž tato funkce bude rotovat. Rada se dohodla na ustanovení pracovních komisí, a to zdravotní (M. Peroutka, J. Holejšovský, T. Moravec), legislativní (J. Prášil, K. Kurtin, P. Hronek) a Dotační (J. Prášil, K. Kurtin, O. Koudelka, J. Kubeš).

Nezbývá než popřát Komoditní radě Včely a med chuť do práce ve prospěch českých včelařů a včelařství. Hodně zdaru přátelé!