Léčba medem

Marie Šotolová

1/2023, strana 36

Jména Elżbieta Hołderna-Kędzia a Bogdan Kędzia jsou čtenářům Moderního včelaře dobře známa. 

Polští manželé, vědci specializovaní na terapeutické využití včelích produktů, totiž v našem časopise opakovaně publikovali své články. V roce 2017 přijali pozvání na mezinárodní konferenci ke 100. výročí úmrtí zakladatele moderní apiterapie Phillippa Tersche v jeho rodišti Kdyni, kterou jsme pořádali.

Bohužel profesor Kędzia už svou životní pouť uzavřel. Jeho paní však v roce 2022 sestavila na základě jejich mnohaleté práce příručku shrnující odborné poznatky k léčbě medem.

200stránková publikace vyšla nejdříve v Polsku a nedávno v českém překladu v nakladatelství Bookmedia. Úvodem se zájemce o alternativní léčbu především medem dozví o její tradici trvající tisíce let. Pak už dostávají místo konkrétní zjištění, pro jaká onemocnění je med se všemi ostatními včelími produkty vhodným léčebným prostředkem. Cenné je, že text nevychází z laických zdravotních tvrzení přisuzujících včelím produktům obecně pozitivní vlastnosti, ale opírá se o rešerše desítek až stovek vědeckých publikací z celého světa, a především pak o vlastní analytickou práci vědeckého manželského páru Kędziových. Název Léčba medem je však poněkud zavádějící, protože se kniha věnuje všemu, co včely produkují: pylu, propolisu, jedu, úlovému vzduchu atd., takže by příhodnějším názvem byla Příručka apiterapie.

ISBN 978-80-7639-139-0

Titulní strana knihy Léčba medem.