Zákonitosti života včelstva

- redakce

1/2023, strana 36

Jméno včelaře, výzkumníka a učitele Otakara Brennera (1886–1975) není třeba odborné veřejnosti dlouho představovat. 

Jeho publikace jsou součástí četných knihoven, avšak nastupující včelařská generace zatím měla jen omezenou možnost si je opatřit. To se rozhodla změnit Eva Pecháčková, která jako dědička pečuje o odkaz svého prastrýce. Vlastním nákladem nyní vydala v nakladatelství Brkola za přispění sponzorů reprint stěžejní Brennerovy knihy Zákonitosti života včelstev.

Nejde jen o prostý přetisk vydání z roku 1969. Svazek je obohacený o biografii autora, fotografie z rodinného archivu a kód pro zpřístupnění Brennerovy přednášky Včelařské zajímavosti z roku 1966 na webu www.otakarbrenner.cz. Publikace není v běžné distribuci, viz uvedený web.

Co se týká samotného včelařského obsahu knížky, jedná se o 250stránkovou encyklopedii zahrnující především všechny aspekty biologie včel, jejich úspěšného chovu a získávání včelích produktů.

ISBN 978-80-88151-18-0

Titulní strana knihy Zákonitosti života včelstev.

Otakar Brenner (1886–1975). Fotografie je součástí knihy Zákonitosti života včelstva. © Eva Pecháčková

Brennerův velkovčelín z roku 1931. Vpravo manželé Anna a Otakar Brennerovi. Fotografie je součástí knihy Zákonitosti života včelstva. © Eva Pecháčková

Otakar Brenner s manželkou před úly vlastní konstrukce. Nástavky z hobry a dřeva určené do včelínu využívaly rámkovou míru 30 x 30 cm. Fotografie je součástí knihy Zákonitosti života včelstva. © Eva Pecháčková