Pražské setkání prince Edwarda a včely

- redakce

7/2023, strana 5

Na konci května navštívil Českou republiku vévoda z Edinburghu, princ Edward, nejmladší bratr krále Karla III. 

Svou cestu zahájil v zahradě britského velvyslanectví v Praze, kde se setkal mimo jiné se zástupci různých vědeckých oborů, aby s nimi hovořil o aktuálních výzvách, kterým obě země v současnosti čelí.

Mezi pozvanými byl Mgr. Jiří Danihlík, Ph.D., z Univerzity Palackého v Olomouci, který je dlouholetým členem redakční rady Moderního včelaře. Při setkání s princem Edwardem reprezentoval český včelařský výzkum a vzdělávání v tomto oboru. Britské velvyslanectví v Praze v minulosti několikrát podpořilo spolupráci mezi oběma zeměmi právě v oblasti včelařství. Díky tomu například na Olomouckých včelařských setkáních – COLOSS: Monitoring zimních ztrát včelstev přednášela britská odbornice na apiterapii Rowena Jenkins, expert na biologii kleštíka včelího Stephen Martin a emeritní šéfredaktor časopisu Journal of Apicultural Research s mezinárodním dopadem Norman Carreck.

Princ Edward (u stolku vlevo) v rozhovoru s mladými českými vědci na zahradě britského velvyslanectví v Praze 23. 5. 2023. Jiří Danihlík na snímku třetí zprava.

V zahradě Buckinghamského paláce stojí čtyři včelí úly. Alžběta II. na ně byla hrdá a sklenice s medem se stala oficiálním dárkem panovnice při prvním setkání s papežem Františkem v roce 2014. Foto www.royal.uk/bees

Med z paláce se celoročně podává při různých slavnostech. Jeho chuť oceňuje i král Karel III. www.royal.uk/bees

Manželka Karla III., královna Camilla, podporuje chov včel na svém panství ve Wiltshire. Peníze získané z prodeje medu ve Fortnum & Mason slouží charitativním účelům, například prvnímu nigerijskému centru pro oběti sexuálního násilí. Královna je také prezidentkou organizace Bees for Development, jejímž posláním je snižovat chudobu lidí a zlepšovat biologickou rozmanitost ve více než 50 zemích prostřednictvím ochrany včelích biotopů a školením včelařů. www.royal.uk/bees