Den otevřených úlů 2023

7/2023, strana 39

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., uspořádala historicky podruhé Den otevřených úlů. 

Inspiraci nalezl spolek u Rakušanů, kteří Den otevřených úlů pořádají už několik let pravidelně a považují ho za svou tradiční akci. Dokladem je letošní snímek z rozsáhlého barokního parku Augarten v srdci Vídně, kde jsou k vidění úly kousek od původní včelnice včelmistra císařovny Marie Terezie Antona Janschy.

Přes třicet včelařů pozvalo během víkendu od 19. do 22. května na návštěvu dospělé a děti. Právě ty z mateřských a základních škol tvořily většinu ze zvídavého publika. Každý z majitelů včelnic se totiž stal na pár hodin hlavním účinkujícím, jehož rolí bylo přiblížit široké veřejnosti život včel. Avšak u úlů se objevovali také zkušení matadoři, kteří se přišli podívat, jak včelaří někdo jiný a co by se dalo převzít.

Pracovní společnost nástavkových včelařů jako vyhlašovatelka Dne otevřených úlů spolu s redakcí Moderního včelaře – mediálního partnera, zajistily přes Českou tiskovou kancelář události náležitou publicitu v novinách a na rozhlasových stanicích. Dále vybavily přihlášené včelaře profesionálně zpracovanými předlohami pro domácí tisk plakátů, kam si každý doplnil datum a čas, kdy bude včelnice přístupná. Někteří včelaři poté poděkovali za iniciativu a poslali naší redakci fotografie, jak se lidem u nich líbilo. Některé vám nabízíme. Pokud vás inspirují k tomu, abyste se za rok na Světový den včel 20. května 2024 ke Dni otevřených úlů připojili, bude to prima.

Úly stojí ve vídeňském parku Augarten od roku 2017, kdy byl 20. květen vyhlášen OSN jako Světový den včel. Včelmistr Eugen Aberer (https://augartengold.at/pages/about.html) si považuje včelníku, na němž je namalován Anton Janša jako nápadník včelí královny za přítomnosti Marie Terezie. Foto Alena Brabencová

Včelnice Středního odborného učiliště Blatná, kde Pracovní společnost nástavkových včelařů odborně garantuje výuku učebního oboru Včelař, připravila program pro každý věk. Nejmenší děti si tříbily pozorování včelího světa pomocí včelařského pexesa.

Naopak na včelnici Petra Texla v jihočeském Černívsku zavítali kromě nevčelařů také místní včelaři, kteří se zaujetím sledovali krátkou přednášku Lukáše Prýmase o chovu matek včetně ukázky přelarvování.

Josef Zelník z Ostravy, místní části Petřkovice, byl jedním z těch, kteří přivítali žáky jak z tamní školy, tak z Ludgeřovic a sousedy s potomky. Nejvíc se líbil prosklený pozorovací úl se včelkami a matkou.

V Malšicích, kde včelaří Romana Punčochářová s manželem, přišly hned po pátečním otevření včelnice tři skupiny předškoláků a pak následovaly další. Kromě vyprávění o včelách na ně v medárně čekal chleba s máslem a s medem, a na cestu domů dostaly voskovaný ubrousek k zabalení svačiny a malovaný „včelařský“ diplom.

„Jen se nebojte,“ lákal Vladimír Holý návštěvníky své včelnice v Mokrovratech na Příbramsku, aby si nechali na dlaň položit trubce. Právě tato zkouška odvahy tu slavila největší úspěch.

Nejmladším adeptem včelařství, který během Dne otevřených úlů přišel se svou maminkou okouknout, jak se to dělá, byl Honzík Kopřiva. Jen si asi neužil žádný z patnácti steaků, co hostitel Jiří Prachař pro návštěvníky své včelnice v Českých Petrovicích na Orlickoústecku obětavě ugriloval. Ale těch zbylých 96 lidí, co sem zavítali, se o ně jistojistě postaralo.

Díky tomu, že Moderní včelař odebírá řada slovenských včelařů, proniklo renomé Dne otevřených úlů za hranice České republiky. U Júlia Cíby, který má včely v žilinském parku Frambor, celé rodiny nadšeně sledovaly, kam včely vylétají z úlů.

Na včelnici Júlia Cíby došlo nejen na duševní stravu, ale podobně jako na jiných včelnicích během akce, také na různé dobroty.