Chvála medu na Horním hradě

Petr Texl

7/2023, strana 40

Letošní 19. ročník Chvály medu bude ve znamení setkávání a vzdělávání. Akce se také prezentuje jako neformální setkání absolventů a příznivců oboru Včelař na Středním odborném učilišti Blatná a křest všech dílů učebnic Včelařství, tzn. svazků I–IV plus speciálního pouzdra. 

Pořadatelem je Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., s časopisem Moderní včelař jako mediálním partnerem.

Chvála medu se koná v sobotu 5. srpna 2023 od 10 do 17 hodin na Horním hradě u Ostrova nad Ohří (okres Karlovy Vary). Horní hrad, zvaný též Hauenštejn, zasazený do svahů Krušných hor, nabízí kromě prohlídky působivého areálu návštěvu obnoveného historického arboreta.

 

Odborný program

10.00 hod. Nádvoří: Včelí produkty a lidské zdraví (Ing. Petr Texl, redakce Moderní včelař)

10.30 hod. Hodovna: Kvalitní včelí vosk z pohledu laboratorní a včelařské praxe (Ing. Vojtěch Kružík, Ph.D., Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha)

12.00 hod. Nádvoří: Včelařský křest učebnic Včelařství I. až IV. provede herec a včelař Martin Myšička.

14.00 hod. Nádvoří a arboretum: Přednáška Život včel v brtích s komentovanou procházkou k brtím (Ing. Petr Texl)

15.00 hod. Nádvoří: Včelí produkty a lidské zdraví (Ing. Petr Texl)

 

Společenský program

Zatímco včelařský program odborně připravuje PSNV-CZ, hradní pán Pavel Palacký se spolu se svým týmem zaměřuje na společenskou část dění. Pro děti to jsou pohádky a různé zajímavé aktivity. Na nádvoří budou stánky s občerstvením, medovým pivem, medovinou, včelařskými potřebami, medem, voskem a dalšími věcmi od včel a pro včely. K dobré pohodě přispěje country kapela Poslední vagón.

PSNV-CZ, z. s., otevře na svém stánku poradnu pro začínající včelaře. Kromě časopisu Moderní včelař budou v prodeji publikace vydané PSNV-CZ včetně všech svazků učebnic Včelařství a speciálního pouzdra na všechny díly. Nebude chybět prosklený úl s živými včelami, ražba včelařské mince a další zajímavosti ze života medonosek.

Chvála medu je ideálním cílem celodenního rodinného výletu s dětmi, pro příznivce včelařství, odborníky na druhové medy, historii a v neposlední řadě také pro milovníky přírodních zahrad. Včelaři po dobře zodpovězené odborné otázce budou mít nižší vstupné. Na hradě je možné objednat levné ubytování.

Podrobné informace na www.horníhrad.cz a www.psnv.cz.  Všechny srdečně zvou pořadatelé.

Obr. 1: Vstup do Horního hradu, na jehož nádvoří se Chvála medu pravidelně koná už 19 let.

Obr. 2: Brtě v arboretu, které hradu přiléhá, osadila PSNV-CZ včelami předloni.