Kultura jsou i včely!

Václav Krištůfek

8/2023, strana 29

Titulem Evropské hlavní město kultury, udělovaným od roku 1985, se pyšní více než šedesát evropských měst, od metropolí po desetitisícová městečka. Titul získaly také Praha (2000) a Plzeň (2015). Nově se jím mohou pochlubit České Budějovice.

O titul Evropské hlavní město kultury 2028 usilovaly nyní za naši republiku České Budějovice, Brno, Broumov a Liberec. České Budějovice ve finále porazily Broumov v Královéhradeckém kraji. Radost tu zavládla veliká (obr. 1). Evropská komise při vyhlašování výsledků ocenila na projektu především koncept (perma)kultury, který má zaručit udržitelnou kulturu do budoucích let, zapojení místních obyvatel, ale také historii a specifika Jihočeského kraje.

Kandidatury se účastnil rovněž divadelní spolek J. K. Tyl České Budějovice, založený již v roce 1895, a nastudoval autorskou edukativní pohádku Běla mezi včelami. Ta letos získala několik ocenění na přehlídce ochotnických souborů v Třešti a oslovuje jakoukoliv věkovou diváckou hranici (obr. 2).

Při návštěvě mezinárodní komise 28. 6. 2023 město v jednom dni představilo 33 akcí. Jednou z nich byla návštěva včelnice na střeše barokní českobudějovické radnice (obr. 3). Včelmistr Aleš Mikšátko tu nabídl k degustaci med radničních včel. Vše, co je dobré či špatné ve městě, širším okolí, anebo ve společnosti, se dříve či později promítne do stavu včelstev. Včelstvo je otiskem, pamětí, chcete-li kronikou prostředí, v němž se včely nacházejí, vysvětlovali komisi včelaři. Celkový dojem z návštěvy včelnice umocnil nevšední pohled na náměstí Přemysla Otakara II z ptačí perspektivy.

Obr. 1: Radost obyvatel Českých Budějovic po zveřejnění vítězství Českých Budějovic byla velká. Foto Pavel Bálka

Obr. 2: Divadelní spolek J. K. Tyl České Budějovice se podílel na kandidatuře města edukativní pohádkou Běla mezi včelami a sloganem „Kultura jsou i včely“. Foto Michaela Zikmundová

Obr. 3: Koncept budějovické kandidatury (perma) kultura vyslal jasný signál, jak důležité je vytvářet vztahy mezi lidmi a životním prostředím. Včelstvům na střeše radnice se daří již deset let. Foto Libor Staněk