Dobrodružství včelky Klárky

Marie Šotolová

12/2023, strana 36

Když vloni vydal Triton pohádku Byl jednou jeden úl, kterou napsal doc. RNDr. ThLic. Karel Sládek, Ph.D., MBA, děkan Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice, bylo jasné, že je to knížka psaná z radosti a pro radost. 

Karel Sládek léta včelaří a o včelách píše, mimo jiné do našeho časopisu, ale příběh, byť včelky, určený pětiletým dětem, to je jiná disciplína než ty, jimž se zatím věnoval.

Včela Klárka provázela malé čtenáře úlem s takovým půvabem, podpořeným ilustracemi Markéty Vydrové, že bylo těžké se s ní rozloučit. Došlo proto na pokračování pod názvem Dobrodružství včelky Klárky.

Jestliže první knížka přibližovala dětem včelstvo jako celek, tak nyní dostává prostor spíš samotná včela. Klárka vypráví, co musí jako včelka zvládnout, kdo jí pomáhá a kdy se trápí. Vedle sebe má včelaře Káju, kamarádky včely i čmeláka Pavla. Pokud si při společném čtení dospělí vzpomenou na Karafiátovy broučky, nebudou daleko od pravdy. Je to totiž vyprávění o přírodě, kde panuje řád se začátkem a koncem, a kde nakonec všechno dopadne tak, jak má.

ISBN 978-80-7684-199-4

Titulní strana knihy Dobrodružství včelky Klárky.