Inovační Ležan RM 39 x 30

Jiří Štrunc

12/2023, strana 12

Včelařství je spojeno s produkcí medu a vosku, ale dnes se stále více uznává jeho terapeutický potenciál. Práce se včelami a pozorování jejich chování snižuje stres, zlepšuje náladu, posiluje psychickou odolnost. Apiterapie se stává součástí zdravotnických programů a získává popularitu, přičemž inovativní přístup nabízí Ležan RM 39 x 30.

Ležany, které mají svůj původ v tradičních úlech, jsou mezi včelaři oblíbeny a získávají na významu díky apiterapii. Inovativní Ležan RM 39 x 30 byl navržen s ohledem na potřeby včel a včelařů. Jeho konstrukce využívá moderní technologie a sdílení open source výrobních dat, což podporuje spolupráci a inovace. Uplatnění nachází v apidomcích, které slouží k inhalaci úlového vzduchu. Tato terapie využívá interakci s včelami a sledování jejich chování k podpoře fyzického a duševního zdraví.

 

Horizontální úly

Ležany mají svůj původ v tradičních úlech, kdy včelaři přenesli z lesů brtě do blízkosti svých obydlí. Přestože moderní nástavkové úly s rámkovou konstrukcí postupně získaly převahu, ležany zůstávají mezi zájmovými malovčelaři oblíbené, zejména při odchovu matek. Představují také výhodu pro zdravotně postižené a starší včelaře, protože umožňují práci bez těžkého zvedání břemen, což přispívá k pohodě a efektivitě práce.

Ležany jsou oblíbenými úly v některých středoevropských zemích, například v Polsku, na Ukrajině a dále v Americe. Mnoho včelařů tam preferuje ležany díky jejich výhodám zajišťujícím větší komfort při práci a kvůli tomu, že jejich používání minimalizuje rušení včel nad nutnou míru.

 

Design a konstrukce

Ležan RM 39 x 30 vznikl kvůli potřebě přesunout několik včelstev z klasického nástavkového úlu s rámkovou mírou 39 x 24 cm do horizontálního úlu na rámkovou mírou 39 x 30 cm. Inspirací k návrhu byly podobné výrobky sdílené na sociálních sítích a také pocházející od několika málo místních a příhraničních výrobců, kteří ručně takové úly vyrábějí. Pro efektivní výrobu ležanu, rozuměj rychlou a sériovou, byly využity během návrhu moderní 3D technologie a CNC formátovací stroje, které zajišťují přesné řezání a tvarování materiálů. Obrázek 1 zobrazuje CAD model úlu s QR kódem odkazujícím na online 3D náhled.

 

Samotná konstrukce úlu

Celý úl je rozdělen do dvou vrstev. Vnitřní stěny jsou vyrobeny z dřevěné biodesky o tloušťce 19 mm, která přichází přímo do kontaktu s celým včelstvem a ohraničuje prostor pro rámky a samotné včely.

Vnější vrstvu lze zvolit dle přání zákazníka, ať už z biodesky, přírodní dřevěné překližky nebo foliované překližky, u níž není potřeba tolik řešit ochranu vnějšího povrchu před povětrnostními vlivy. Připravujeme i variantu, která bude integrovat izolační materiál do vnější vrstvy a zároveň může obsahovat pozorovací okénko do vnitřního prostoru.

Obrázek 2 ukazuje reálné pohledy na Ležan RM 39 x 30. Jeho vnitřní rozměry umožňuji vložit 2 x 13 rámků s volbou středové dělící plné stěny nebo mateří mřížky zamezující pohybu matky do druhé poloviny úlu. Úl je tak možné rozdělit na dvě samostatné části s vlastními česny, která jsou umístěna vespodu na přední straně úlu. Zezadu jsou podélné otvory umožňující přístup k varrooadnu, tvořenému spodní vysouvací podložkou a síťovaným dnem.

Horní část nad rámky je vyplněna několika latěmi s větrací mřížkou nebo bez ní (viz obr. 3) pro lepší odvětrávání během letního období. Každá lať umožňuje otevřít prostor pouze nad dvěma rámky, což přispívá k menšímu rušení ostatních včel. Na zimu lze vnitřní prostor horního víka doplnit vhodnou izolací, uteplivkou, a zlepšit tak tepelný komfort celého úlu.

Horní víko úlu, které je uchyceno pomocí pantů, může být tvarované jako rovné, zešikmené nebo se sedlovou stříškou (viz obr. 4). Svrchní vrstvu víka je vhodné volit z foliované překližky, která tak přispívá k vyšší životnosti úlu a ušetří dodatečné oplechování.

 

Řešení spojů

Při vlastním 3D návrhu jsme věnovali velkou pozornost jednotlivým spojům desek úlu. Všechny části tak drží pohromadě bez použití hřebíků nebo šroubů, s výjimkou šroubů na pantech u víka a bezpečnostního řetízku nebo lanka. Po sestavení úlu a usazení na stanoviště se však doporučuje konstrukci zpevnit několika vruty do dřeva na předvrtaných otvorech pro ještě větší stabilitu celé konstrukce.

Popisovaný ležan je stavebnicí a lze ho jednoduše složit během čtvrt hodiny za pomoci kladívka a šroubováku při základní manuální zručnosti podobně jako nábytek z IKEA. Výrobce ho tedy dodává v rozloženém stavu (viz obr. 5). Snižuje se tak přepravovaný objem na polovinu a tím i cena dopravy.

 

Sdílení open source výrobních dat

Klíčovým prvkem projektu Ležanu RM 39 x 30 je sdílení open source výrobních dat (viz obr. 6). To znamená, že plány, návody a data jsou veřejnosti volně dostupné. Každý, kdo má zájem, si může vytvořit tento svůj vlastní horizontální úl jako DIY projekt (Do It Yourself – Udělej si sám). Podporuje se tak spolupráce mezi včelaři, výrobci a apiterapeuty, kteří mohou společně pracovat na inovacích a zdokonalování konstrukce apidomků a úlů.

 

Apidomky

Včely hrají klíčovou roli v našem ekosystému a lidském zdraví. Jejich produkty, jako med a včelí vosk, se po celém světě využívají pro své léčebné vlastnosti. V posledních letech nabývá na značné popularitě apiterapie, která využívá sílu včel k podpoře fyzického a duševního zdraví člověka.

Klíčovým prvkem apiterapie jsou úly umístěné ve speciálně navržených apidomcích, které poskytují bezpečný a kontrolovaný prostor jak včelám, tak pacientům. Některé úly v apidomcích mají průhledné stěny, což umožňuje pozorovat včely při práci. Být blízko včelám, a přitom dýchat úlový vzduch, naslouchat bzukotu, vnímat včelí vibrace a sledovat chování včel může být pozitivní zkušeností, která působí jako relaxační terapie.

Hlavní ideou, která nás přivedla k návrhu a výrobě Ležanu RM 39 x 30, bylo to, aby úl vyhověl potřebě apidomků poskytujících životní prostor včelám a nabízejících člověku relaxační apiterapeutické místo. Pro návrh samotného apidomku jsme zvolili opět stavebnicový modulový koncept vyvíjený anglickým neziskovým subjektem Wikihouse. Moduly ze stejného materiálu, tj. překližky, vyrábí rovněž CNC stroje. To zajišťuje jednoduchou a rychlou výrobu i samotnou montáž. Nyní intenzivně pracujeme na prototypu takového apidomku (viz obr. 7).

 

Testování ležanu nového typu

Na podzim umístíme několik popisovaných ležanů na nové stanoviště v brdských lesích. Zde zazimujeme jedno včelstvo. Ostatní sem přesuneme z nástavkových úlů až na jaře, což nám umožní provádět různá pozorování a porovnání.

Náš tým je otevřený všem názorům, požadavkům a nápadům týkajícím se projektu ležanových úlů, a to na adrese info@zewaho.cz. Podněty čtenářů Moderního včelaře jsou pro nás důležité, a rádi je zohledníme při dalším vývoji a vylepšování projektu.

Obr. 1: CAD model úlu s QR kódem odkazující na online 3D náhled.

Obr. 2: Reálné pohledy na Ležan RM 39 x 30.

Obr. 3: Pohled na rozhraní mezi rámky a krycí latí s větrací mřížkou.

Obr. 4: Varianty horního víka úlu.

Obr. 5: Rozložený úl.

Obr. 6: Příklad CAD dat s rozměry.

Obr. 7: Příklad konstrukce apidomku s několika úly.