Med roku 2023

- redakce

12/2023, strana 40

Již podeváté vypsala Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., celostátní soutěž Med roku. 

Finále s Národní výstavou medu proběhlo 14.–15. 10. 2023 na Staré radnici v Brně. Záštitu nad ní převzal ministr zemědělství Marek Výborný.

Porota letos posuzovala 135 vzorků medu od 82 včelařů. Kategorie zahrnují jak jednodruhové a smíšené květové medy, tak medovicové a přihlásit je možné také vzácný med z vřesu. Navíc dává veřejnost své hlasy medu, který při degustacích vyhodnotí jako nejchutnější a hlasuje o nejpůsobivější obal s etiketou. Dvoudenní akci, která má jednak upozornit na vysokou jakost zdejšího medu, jednak přiblížit včelařství jako takové, provází vždy odborná konference. Letos se zaměřila právě na kvalitu medu.

            V tabulce uvádíme první místa ve všech kategoriích. Celé pořadí a stanovy soutěže najdete na www.medroku.cz, kde se zároveň dozvíte, proč je pro včelaře dobré se soutěže účastnit. Nejde totiž jen o vítězství a možnost využít tuto skutečnost marketingově, ale také o to, že výhodně získáte analýzu vašeho medu, kterou pro organizátora soutěže zajišťuje certifikovaná laboratoř.

Výsledková tabulka vítězů Medu roku 2023

 

Kategorie

Jméno včelaře

Lokalita

Vícedruhový květový med

Martin Frola

Krnov

Jednodruhový květový med (akát)

Pavel Štefka

Bohutice

Vícedruhové medovicové medy

Petr Losenický

Krucemburk

Pastový med

Radomil Rubeš

Kozomín

Med (bez specifikace)

Jiří Novotný

Hradištko pod Medníkem

Dle hodnocení veřejnosti

Med jednodruhový

 

Petr Špaček

Cidlina

Nejlepší obal

Pavlína Gavlasová

Miroslavské Knínice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Během víkendu, kdy se konalo finále soutěže Med roku 2023, zavítalo na Starou radnici v Brně více než 5 000 návštěvníků. Degustace medu byla zlatým hřebem akce. Foto Petr Texl

Logo MZe.

Logo Med roku 2023.