Přečetli jsme pro vás 6/2013

Jakub Dolínek

6/2013, strana 5

American Bee Journal 09/2013.

 

L. J. Connor shrnuje v článku Kontrola varroózy – minulost a budoucnost nejen historii této nemoci a způsoby jejího tlumení, ale zejména vývoj varroatolerantních populací včel a vědeckou práci s tím související. Ve včelstvech, vykazujících potlačenou reprodukci kleštíků, jsou dělnice schopny rozpoznat, na kterých zavíčkovaných kuklách se samičky roztoče množí a na kterých ne. Ty první vykoušou, zatímco ty druhé nechají normálně vylíhnout. Pro toto chování se vžilo označení varroasenzitivní hygiena a chovatelé zaměřující se na jeho selekci se mohou inspirovat na www.vshbreeders.org. Podobný proces byl prokázán při vzniku odolnosti vůči moru včelího plodu – opět jde o zvýšené hygienické chování.

 

Máte problém s mravenci usídlujícími se v úlech? T´Lee Sollenbergerová v takových případech používá "protimravenčí" olej vlastní receptury, který odrazuje mravence od trvalého uhnízdění. Sestává z 1 hrnku minerálního oleje, do kterého přidá po ½ čajové lžičky esenciálních olejů z poleje obecné (Mentha pulegium) a tymiánu obecného (Thymus vulgaris). Směsí se natírají ty části úlu, kde se mravenci uhnizďují, nebo nohy podstavců.

 

Randy Oliver díky účasti v jedné studii získal data 500 včelstev sledující změny jejich velikosti během zimy. Statistickým zpracováním a dalším pozorováním dospěl k několika poznatkům pro praxi:

  • Tvořit supersilná včelstva během podletí se nevyplácí, neboť se stejně brzy zmenší na ±10 obsedlých rámků.
  • Nejefektivnější se jeví věnovat během zimy extra pozornost slabším včelstvům.
  • Potvrzuje se axiom "přijměte zimní ztráty už na podzim".
  • Pouze polovina včelstev, která v prosinci obsedají max. 4–5 rámků, dožije jara.
  • Podněcování slabých včelstev během zimy cukerným roztokem 1:1 má dobrý vliv na jejich vyzimování.
  • Slabá včelstva R. Oliver spojuje mezi sebou pro zvýšení jejich šance na vyzimování. Nikdy se silným – aby o ně nepřišel z důvodu případné nemoci slabocha.
  • Nemocné včelstvo (jakkoliv) doporučuje odstranit ze včelnice – kvůli šíření nemoci do sousedních úlů zalétáváním včel.

 

Jakub Dolínek