COLOSS: Má smysl se zapojit?

Radek Kobza

2/2016, strana 5

S příchodem jara spouští tým vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci třetí ročník dotazníkového průzkumu zaměřeného na úspěšnost přezimování včelstev. Snaží se zmapovat příčiny úhynů včelstev a současně identifikovat faktory vedoucí k úspěšnému vyzimování. Vyplnění dotazníku zabere přibližně 15 minut.

„Cílem projektu je zjistit, nejen jak včelstva přežila zimu, ale i různé chovatelské postupy jednotlivých včelařů,“ vysvětluje Jiří Danihlík z Univerzity Palackého, který studii koordinuje. „Díky včelařům tak získáváme mnoho cenných pozorování, která odborně vyhodnocujeme a snažíme se je přetavit do výstupů využitelných v praxi.  Z předchozích dvou ročníků jsme mohli porovnat vlivy různých letních léčebných zásahů nebo důležitost výměny matek v kritické sezóně 2014/15.  Snažíme se společně s kolegy ze zahraničních univerzit nalézt cesty, jak zlepšit zdravotní stav včelstev. Kromě vyhodnocování odpovědí zkoumáme i imunitu včel v laboratořích,“ dodává  Danihlík, biochemik a současně také včelař.

V Evropě probíhají podobná šetření již osmým rokem, Česká republika se k aktivitě mezinárodní vědecké asociace COLOSS připojila před třemi lety. Pozornost včelám a jejich zdravotnímu stavu věnuje kromě olomouckých vědců i Státní veterinární správa, která se stala v letošním roce partnerem studie. Po konzultaci byly do dotazníku doplněny dvě otázky orientované na problematiku moru včelího plodu. Úředníci státní správy dostanou finální výstupy bez možnosti identifikovat autora odpovědí. Výsledky projektu mají nejen odborný význam, ale pomohou i k nasměrování dalšího vývoje českého včelařství.

Anonymní dotazník můžete vyplnit do 31. května na adrese www.coloss.cz. Data budou odborně vyhodnocena v širším kontextu souvislostí, než je jen pouhé vyčíslení úhynů. Každoroční opakování studie odhaluje málo probádané trendy a cykly, porovnávány jsou mimo jiné způsoby skutečného léčení u nás a v zahraničí. Věříme, že se i s vaším přispěním podaří zaplnit mapu celé České republiky údaji od včelařů malých i větších, ať již úhyny zaznamenali, nebo ne. Cenná je pro nás každá odpověď. Čím více včelařů se zapojí, tím přesnější výsledky získáme. Úspěšnost studie tedy závisí hlavně na samotných včelařích.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za úhynem včel nemusí být vždy jen paraziti a choroby, ale například nedostatek zimních zásob. Včely s hlavičkami hluboko uvnitř plástů jsou dokladem toho, že je zahubil hlad.

 

Projekt realizuje Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s rakouskou Karl-Franzens University Graz za přispění fondu na podporu česko-rakouské spolupráce AKTION. Průzkum podporuje Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., a Státní veterinární správa České republiky.