Je kyselina šťavelová nový přípravek k tlumení varroózy?

Leopold Matela

2/2016, strana 54

Na tuto otázku je velmi jednoduchá odpověď. Nikoliv. V odpovědi budu citovat včelařskou výzkumnici, světově známou Marlu Spivak z univerzity v Minnesotě: „Ačkoliv je naší EPA (Agentura federální vlády USA pro životní prostředí, pozn. autora) kyselina šťavelová nyní povolena, je v Kanadě používaná už od roku 2010 a v Evropě více než 20 let.“  

Ptejme se: „Je naše vlast součástí včelařské Evropy?“ Dále autorka se svým kolegou uvádí vysokou účinnost léčení a minimální riziko kontaminace včelích produktů. Na jiném místě doporučuje vyhnout se při tlumení nemocí syntetickým preparátům a doporučuje používat přirozené látky a vhodnou zootechniku.

            Nyní zpět k nám. V rámci možnosti získat podporu pro neziskové organizace podala PSNV-CZ, z. s., žádost o grant, který by pomohl spolufinancovat náklady na rozšíření možnosti tlumení varroózy. Dosavadní postup registrace veterinárního přípravku i díky tomu, že je varroóza zařazena mezi zvlášť nebezpečné choroby, podléhající vyhlašování mimořádných veterinárních opatření, je nákladný a komplikovaný. Mimochodem takto chápaný přistup k varroóze byl v mnoha okolních státech dávno překonán. Žádost o přidělení grantu Ministerstvo zemědělství ČR zamítlo.

PSNV přesto chce v úsilí o registraci pokračovat a nyní již jedná o možné spolupráci s možnými subjekty z oblasti producentů léčivých přípravků. Na základě výsledků těchto jednání bychom mohli např. vyhlásit sbírku pro spolufinancování projektu registrace kyseliny šťavelové nebo také najít vhodného partnera pro tento stále chystaný projekt. Zástupce ministerstva ústně sdělil, že by bylo možné zařadit tento projekt do tzv. funkčních úkolů. Jak je to myšleno vážně, ukáže čas. PSNV zastává názor, že není důležité, kdo registraci provede. Pro obor včelařství je důležité, aby se naše možnosti v této oblasti rozšířily a přispěly k trvale udržitelnému včelařství.

            To však už zabíháme do oblasti šlechtění. Není to tak dávno, kdy na prezentaci odborníka zaznělo, že šlechtit včelu proti varroóze je jako šlechtit psa proti blechám. Že tato nadsázka byla lichá, je zřejmé. Důsledky tohoto přístupu však stále přetrvávají.

            Naštěstí díky dostupnosti informací, publikovaných odborných článků a dalších zdrojů zůstávám optimistou a věřím, že také u nás převládne odborný přístup ve prospěch včelařství a ochrany přírody nad partikulárními zájmy.