Založení svazu včelařských spolků

Leopold Matela

2/2016, strana 54

26. února 2016 došlo v Nasavrkách v rámci Valné hromady Asociace profesionálních včelařů, z. s., (APV), k jejímu setkání s Pracovní společností nástavkových včelařů CZ, z. s.  Za PSNV-CZ se jednání zúčastnili předseda RNDr. Leopold Matela a místopředseda Radomír Hykl. Valné hromady APV se mimo jiných zúčastnili: zástupce MZe Ing. Petr Krejčík a kolegové ze Slovenska, Ing. Tibor Jókay a Rostislav Umysa.

Nosným tématem valné hromady APV byla současná situace našeho včelařství. Při vzájemné diskusi PSNV představila své vize a aktivity jak v oblasti vzdělávání, tak celého oboru. Tím oba spolky naznačily směry a možná řešení problémů současného českého včelařství. Jedná se zejména o témata jako náprava vztahu mezi zodpovědným chovatelem - včelařem a příslušnými orgány státní správy, zdraví včel, vzdělávání a přímý prodej ze dvora.

Z jednání vyplynula shoda na myšlence založit subjekt, který by sdružoval právnické osoby (spolky a instituce) za účelem formulování společných a kompromisních stanovisek a tyto potom předkládal státní správě. Založený společný subjekt by měl také generovat odborné skupiny, které by nabídl státní správě jako poradní orgán.

Došlo ke shodě, že mezi prvními úkoly zakládaného svazu bude vytvořit Český včelařský program na období 2020-2022 a z toho plynoucí formy podpory a preference v oboru. Řádné analyzování stavu českého včelařství v evropském kontextu a vypracování solidního včelařského programu vyžaduje několikaletou práci odborných skupin. Současný vypracovaný Český včelařský program na období 2017–2019 byl Ministerstvem zemědělství pouze nepatrně upraven a navazující Nařízení vlády se pouze kosmeticky novelizuje. Změny v oboru, kauzy a nestabilita dosud hlavního garanta a hlavně nové vědecké poznatky vyžadují nové,  zodpovědnější vypracování Národního včelařského programu.