Jak prodat živou přírodu převlečenou za klobásy?

Jiří Matl

6/2017, strana 45

Aneb Natura viva 2017 a včelařství

Tradiční a velmi populární výstava Natura viva (v přesném překladu Živá příroda) se konala v Lysé nad Labem 24.–28. května. Veřejně se říká, že se koncentruje na myslivost, rybářství a včelařství. Spolupořádají ji proto Českomoravská myslivecká jednota, Český rybářský svaz a Český svaz včelařů.

Internet nabízí několik chytlavých sloganů ve smyslu, že Natura viva je jedinou každoroční odbornou výstavou tohoto typu v České republice. Když odbornou, tak odbornou. To budí očekávání. Vejdeme tedy, a co nezjistíme? Komerční zaměření, jež má do odbornosti asi tak daleko jako nechvalně proslulé výroky některých výtečníků při obraně plemenářského zákona.

Jakožto včelaře nás zajímá příroda. Metody, myšlenky, vize, koncepty, souvislosti. Ale tu je situace nelehká. Jak je v prostředí plném obchodních nabídek prezentovat? Jak představit ideje trvale udržitelné existence včel, opylovatelů, lesa, luk a krajiny mezi klobásami, špeky, pišingry, dýkami, kulovnicemi, brokovnicemi, dalekohledy, posedy a zelenými kamizolami? Může to spolu nějak soutěžit o pozornost? Asi ano, ale nijak lehce.

 

Co na výstavě letos zaznamenalo včelařství?

Včelaři se každý rok ptají: „Mám tam jet? Bude tam konečně letos něco pro mě zajímavého?“ Na to je těžká odpověď, vždyť každého zajímá něco jiného. Do Lysé nad Labem jezdím pokaždé, ale spíš kvůli setkání s přáteli. Ne kvůli včelařství, protože tahle výstava nenabízela léta nic navíc kromě jednoho dobrého stánku s včelařským vybavením a standardních expozic spolupořádajícího Českého svazu včelařů, z. s., a Středního odborného učiliště včelařského, o. p. s. Nasavrky, kde nikdy nevím, zda je to pro lid obecný, pro včelaře či pro návštěvy shora. Prezentace velké a záslužné práce s mládeží krčí se v koutku mimo pozornost návštěvníků, zajímajících se o něco zcela jiného.

Kdybych chtěl srovnat doprovodný odborný program s tím, jenž byl třeba v Brně na nedávném veletrhu Animal Tech, raději se srovnání dobrovolně vzdám...

Kdo si chtěl koupit med nebo svíčku, šanci měl. Kdo toužil nakoupit včelařské vybavení, tak také, jakkoli je nabízela jediná firma. Nabídka medometů firmy Lysoň byla bohatá a obsluha velmi vstřícná. Navíc vystaven a nabízen nedávno registrovaný léčivý přípravek Oxuvar. Zájemce o medovinu také zkrátka nepřišel.

Vlastně vše svádí k tomu, aby se řeklo: „Vše při starém.“ To však ne. Jedna novinka byla, protože Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ se pokusila změnit letitý stereotyp a objevila se na výstavě se svým mobilním stánkem plným knih, časopisů, publikací z tuzemska i ze zahraničí, videí a osob ochotných si povídat s kýmkoli. Poprvé a na zkušenou.

Lidí přišla spousta a u včelařů i nevčelařící spřízněné veřejnosti byl cítit velký hlad po informacích o světě včel i dalších opylovatelů. Občas možná slyšeli něco jiného, než čekali, ale většina přitakala, že mít jiný názor neznamená být nepřítelem, ba naopak diskuse posouvá dál. A odcházela v míru a s poděkováním.

Celá Natura viva byla jednou velkou výzvou i otázkou. Proč je při takové šanci včelařství takřka neviditelnou popelkou? Hledejme odpověď, zda a jak se na takových akcích prezentovat, pro koho víc, pro včelaře nebo širokou veřejnost? Zkusme někdy tohle téma otevřít. Je aktuální z řady důvodů, nejen proto, že se Lysá nad Labem bude za rok opakovat.