Na Studeném vrchu posedmé aneb model budoucnosti tentokrát už bez otazníku?

Jiří Matl

9/2017, strana 44

Před rokem jsme se na webu PSNV-CZ zamýšleli nad takovým modelem včelařských setkávání, který je dobře vymyšlený, pojištěný prací těch, kteří vědí, co, jak a hlavně proč, ale ve výsledku organizovaně neorganizovaný, samoregulovaný jen účastníky, jejich vůlí a aktuální kompatibilitou. A tehdy to ještě bylo s otazníkem.

Letos se již posedmé včelaři, milovníci včel a produktů jejich píle sešli na Studeném vrchu u Hostomic v Brdech. Předpověď počasí slibovala katastrofu. Nejvyšší vládce Brd se však nad shromážděním těch, jejichž záliba se mnohdy stala něčím, co by se spíš dalo nazvat diagnózou, ustrnul. Patří mu za to pokorné poděkování.

Toto zajímavé setkání má „na svědomí“ jakožto „tažný kůň“, spiritus agens čili duch hybatel Josef Horký s rodinou a přáteli. S propagací a odborným programem v posledních letech pomáhá Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s. Jakkoli jde o přátelské popovídání a koštování toho, co kdo přinesl, stále zůstává jedno odborné téma, byť pojaté pod širákem a na kopci, kam je třeba s dobrou botou a jistou nohou nejprve vystoupat, což přináší jistá, nikoli nepůvabná, specifika. Ing. Petr Texl se letos věnoval zootechnice včelaření s důrazem na největší chyby, které chovatelé dělají. Diskuse se samozřejmě rozběhla mnoha dalšími cestami...

V kouři od ohně a ve vůni opékajících se klobás pak neustále se proměňující skupinky  hodovaly při skvělém kančím guláši a ochutnávaly medoviny a další ke koštování přinesené dobroty. A neveďte při této bohulibé činnosti rozličné hovory!

I to je tvář spolkování, jevu kdysi včelařství vlastnímu, který se pak smrskl na utilitární paskvil, avšak v poslední době znovu ožívá. Včelaři se prostě už zase nescházejí jen kvůli vyplňování formulářů dotace 1. D a následnému inkasu peněz, nebo aby odevzdali vzorky zimní měli. Mnozí už chtějí zase víc a s větším záběrem. A hlavně se prostě potkat a popovídat si. A že je o čem ...

Na Studeném vrchu se objevila spousta zajímavých lidí spřízněných volbou. Byli tu včelařky a včelaři z okolí více než nejbližšího, mnozí přijeli až z jižních Čech, z Karlovarska či ze severu. Absolventům kurzu profesní kvalifikace Včelař ze školy ve Frýdlantu patří zvláštní poděkování za mňamky, které zmizely velmi rychle, takže nezbylo než si opisovat recepty. Bylo jedno, kdo je z jakého sdružení, nebo že někdo není v žádném a včelaří si jaksi za sebe a mezi ostatními.

Tato setkávání jsou myslím inspirací pro časy příští. Díky všem, kteří je pomáhají organizovat a držet živé, velmi živé. A samozřejmě poděkování patří těm, co dorazili, vzorky ku koštu nabídli a utěšené hovory vedli.