Ratajský medovník 2018 aneb jak objektivně pořádat gastronomickou soutěž

Jiří Vorlíček

12/2018, strana 5

Při příležitosti posvícení se v Ratajích nad Sázavou konala už šestkrát soutěž v pečení medovníků z medu od zdejších včelařů. Letos se 22. září na hřišti u zámku sešlo osm pekařek – cukrářek, které přinesly svoje medovníky a další medové pečivo. Jejich výtvory se odlišovaly tvarem, výškou, barevností a množstvím vrstev, ze kterých byly vyrobené. 

Odborná šestičlenná komise, která předem autorky jednotlivých medovníků neznala, hodnotila výrobky podle daných kritérií, jako vzhled, motiv, velikost, tvar, konzistence, množství ořechů, medu a úroveň celkové chuti/sladkosti. Každý člen komise mohl udělit v každém hodnoceném kritériu maximálně 10 bodů. Celkový součet bodů přidělený jednotlivým medovníkům určil vítězku. Tou se stala Lada Truhlářová, která tak obhájila své loňské vítězství. Poděkování a obdiv patří však všem cukrářkám, protože upéci dobrý medovník není jednoduché, je to časově náročné a je to svým způsobem umění. Jednotlivé medovníky ochutnávali pak návštěvníci akce, kterých byly tentokrát dvě stovky.

Během posvícenského odpoledne se také degustoval med od ratajských včelařů a poznávaly se tak rozdíly mezi jednotlivými druhy podle stanoviště se včelami.

Ratajský medovník pořádal spolek Český Dřevorubec, z. s., s partnery Bernard – rodinný pivovar, Husqvarna Česko, spol. s r.o., Brisk Tábor, městys Rataje nad Sázavou.

Obliba této sladké soutěže roste a všichni se již těší na její pokračování v příštím roce, opět na svátek sv. Matouše, kdy je v Ratajích nad Sázavou posvícení.