Včelařští vysokoškoláci v Uherském Hradišti

Jiří Kalenda

4/2019, strana 7

V Uherském Hradišti pokračuje možnost studia Správy v oblasti včelařského provozu a udržitelné správy krajiny na zdejší Fakultě veřejnosprávních a ekonomických studií Vysoké školy Jagiellońské v Toruni.

Studium zvyšuje kvalifikaci v ekonomicko-správních oborech se zaměřením na včelařství a udržitelnou správu krajiny. Studenty čeká na 30 tematických včelařských předmětů poměrově rozdělených mezi bakalářským a magisterským stupněm.

Odborným garantem je doc. MVDr. Juraj Toporčák, Ph.D. Své pojetí výuky přiblížil slovy: „Mou oblastí, na kterou se zaměřuji, je mimo jiné předmět Nemoci a škůdci včely medonosné. Také se věnuji interakcím mezi včelami a životním prostředím, hlavně v souvislosti s intenzivní zemědělskou produkcí, kumulací cizorodých látek a jejich vlivem na zdravotní stav i produkci včel.“

Ing. Jiří Kalenda, který se na chodu školy významně podílí, dodává, že studijní program kombinuje teoretické i praktické poznatky z oblasti včelařství, ale rovněž přináší informace z legislativy a ekonomiky. Je proto platformou poznání jak pro začínající včelaře, tak zkušené praktiky.

Nyní má fakulta za sebou historicky první zimní semestr a kromě zajišťování výuky v letním semestru se již připravuje na přijímací řízení pro školní rok 2019/2020. www.fves.eu