Úvodník 6/2009

Zdeněk Klíma

6/2009, strana 164

Vážení členové PSNV-CZ, milí čtenáři,

na konci letošní včelařské sezony jsem byl zvolen do čela našeho občanského sdružení. Napadá mě analogie s výměnou matky v podletí, je však nutno poznamenat, že to není výměna z nutnosti, ale že se jedná o výměnu po úspěšném období pro naše společenstvo. Když zůstanu u tohoto nám blízkého přirovnání, pro většinu z Vás nejspíše představuji matku neznámé linie, avšak troufám si říci, že kmen bude stejný. Na mém šlechtění se totiž podílely a stále podílejí osobnosti z PSNV Vám dobře známé.

Začátek chovu včel byl pro mě příležitostí k objevování tajemství této krásné lidské činnosti. Byl však také pro mě prostřednictvím PSNV objevem společenství přátelských lidí, jejichž životy jsou se včelami a jejich chovem natolik spjaty, že jsou schopni tomuto oboru mnohé z vlastního života obětovat. Je mi tak velkou ctí být těmto lidem nablízku a učit se od nich.

Tak jako všechno v našem životě, má i PSNV svůj vývoj. Na začátku svého vzniku byla občanským sdružením propagujícím především jednoduchý chov včel v úlech jednoduché konstrukce a prodejem medu ze dvora. Právě tyto nové trendy v našem včelařství, které se jen velmi těžko u nás v minulosti prosazovaly, byly magnetem pro nadané a schopné lidi včelařského oboru. Vzniklo tak společenství lidí, kteří chtějí české včelařství učinit perspektivním oborem, postaveným na úctě k přírodě, odpovědnosti včelařů za svá včelstva a oborem, který bude atraktivní i pro současné mladé lidi, kteří hledají v dnešní době tak vzácný kontakt s přírodou a jejími zákonitostmi.

Postupem času se však působení PSNV zaměřilo také na další oblasti chovu včel, zejména na problematiku nemocí včel. Bylo to dáno vývojem nových poznatků v tomto oboru ve světě a absencí jejich uplatnění v ČR. PSNV se v této oblasti snaží prosazovat vlastní odpovědnost včelaře za chovaná včelstva a systém preventivních a léčebným opatření na základě diagnostiky ve spolupráci s odpovědnými orgány státní správy. Především v oblasti diagnostiky varroózy a šlechtění tzv. varroatolerantních linií včel české včelařství zaostává za většinou vyspělých zemí.

Naše sdružení je neustále srovnáváno s ČSV, občanským sdružením, které má u nás velkou tradici a sdružuje většinu včelařů v naší zemi. Od počátku vzniku PSNV byla existence našeho sdružení vnímána některými včelaři jako konfrontační a opoziční vůči ČSV. Tento stav vyplýval ze skutečností, které se ve včelařství v naší zemi tehdy udály a o nichž se již nechci vyjadřovat i proto, že jsem sám nebyl v oné době aktivním včelařem. Sám za sebe vnímám tuto skutečnost jako výhodu pro další směřování našeho sdružení v budoucnu. Jsem si však vědom, že některé poměry v našem včelařství nastavené ČSV a VÚVč v Dole jsou v nesouladu s filozofií PSNV a že i v budoucnu může dojít k neshodám v určitých tématech. Chci přesto věřit, že cílevědomou prací a korektním jednáním založeným na absenci osobních averzí jsme schopni všichni pracovat ve prospěch oboru. To, zda tento stav nastane, bude záležet na přístupu každého včelaře v naší zemi. Mojí prioritou ve funkci předsedy PSNV-CZ proto bude především korektní, slušné jednání, založené na snaze tohoto stavu co nejdříve dosáhnout.

MVDr. Zdeněk Klíma, předseda PSNV-CZ, o. s.